vertoeven in het niet-weten

Zaterdag 11 september 13u-18u

Inschrijven: [email protected] 

Verankerde Mystiek


De mystieke tradities in islam en christendom zijn rijk en boeiend. Ze bieden een erfgoed en kader waarin vragen kunnen gesteld worden, vragen die op de een of andere manier altijd ook de jouwe zijn. De mystiek biedt geen directe antwoorden of oplossingen, maar alleen al het stellen van de vraag creëert ruimte voor introspectie. Dit is het mystieke ‘niet-weten’.

Ook in yoga vertoeven we in het niet-weten, in de continue vraag. We richten ons op ons lichaamsbewustzijn door te bevragen, zonder te antwoorden. Want in het antwoorden ligt de afsplitsing, dan zitten we weer in onze rationaliteit. Louter de vraag stellen, ‘hoe voelt mijn rechter heup, is mijn kaak ontspannen, hoe verloopt mijn ademhaling’, is het begin van bewustzijn. In dat bewustzijn ontvouwen zich de antwoorden vanzelf.

Tijdens onze workshop ‘yoga en mystiek?’ kijken we vanuit mystieke tradities binnen islam en christendom naar onszelf en de wereld waarin we vertoeven. We werken met hatha-yoga, teksten, verhalen en de natuur. Dit in een veilige maancirkel-ruimte, rond het kampvuur, aan de rand van een vijver.

De workshop wordt begeleid door twee ervaren docenten: Jenny Van der Aa (religiewetenschappen, Universiteit Nijmegen) en Eva Vergaelen (groepsfacilitator en yogacoach).

Programma:
13u openingscirkel met kruidenthee en koek
13:30-15u: hatha yoga
15-17u: het mystieke niet-weten
17-18:u: sluitingscirkel met soep en brood

Inschrijven: [email protected]